CHAR Veri Türü =Sabit uzunlukta dize tutar (ve özel karakter) harf, rakam içerebilir. Sabit boyutu parantez içinde belirtilir. 255 karaktere kadar saklayabilir.
money : Çok büyük değerlikli sayıları saklamak için, özellikle parasal değerleri saklamak için kullanılan veri tipidir. int tipindeki veri tipleri ile benzerlik gösterir. Para tipindeki veriler için özellikle kullanılması önerilir, bazı veritabanı tasarımlarında float kullanılmıştır, bu özellikle yuvarlama yapma durumlarında hatalar vermektedir, bu nedenle para tipindeki veriler için daha çok money tercih etmeliyiz.
VarChar Karakter boyutu Değişir Değişken uzunlukta karakter verisi. Kısa değerlen tamamlanamaz. Veri, Unicode değildir. Belirlenmiş maksimum uzunluk 8000 karakterdir, fakat çok geniş karakter alanı (maksimum 2^31 byte’a kadar) olarak belirlemek için max anahtar sözcüğünü kullanabilirsiniz.
VarChar - Bu da char gibi en fazla 8000 karakter alabilen ancak girilecek verinin uzunluğu belli olmadığında kullanılır. Unicode desteği yoktur.
VarChar(Max) - En fazla 2 GB boyutuna kadar karakter verisi alır. (Max) bölümüne sayısal değer yazarsak VarChar veri tipinin maksimum uzunluğu o sayı kadar olur. Unicode desteği yoktur.
Text - En fazla 2,147,483,647 karakter uzunluğunda değer alabilen veri türüdür. Unicode desteği yoktur.
NULL / NOT NULL ; Null kavramı boş anlamına gelmektedir. Eğer bir sütunda null olarak belirlemişsek içeriğine bir şey yazmadan dahi tablomuza kayıt ekleyebiliriz. Ancak Not Null olarak belirlersek içeriğine aldığı veri tipinden kayıt girilmesi zorunludur. Yoksa verileri kaydetmez ve hata alırız.
LOGICAL "DOĞRU" mantıksal değerini atamak amacıyla "TRUE" ya da ".T." dizgisi kullanılır. "YANLIŞ" mantıksal değerini atamak amacıyla "FALSE" ya da ".F." dizgisi kullanılır.
ENUM(x,y,z,etc.) Olası değerlerinin listesi girilir. 65.535 değerlerine bir ENUM listesinde listelenebilir. Eğer bir değer, listede boş bir değer eklenirse değildir eklenir. Not: değerler girdiğiniz sırayla sıralanır.
Bu biçimde olası değerler: enum ( ‘X’, ‘Y’, ‘girin Z’
Identity; Belirli bir sayıdan başlayıp, belirlediğimiz aralığa göre artan veya azalan bir şekilde sayısal değer üretir. Genellikle primary key ile birlikte kullanıp kimlik numarası (id) oluşturulur.
int: 4 bayt yer kaplar. -2.147.483.648 ile 2.147.483.647 arası tam sayıları tutar. C#’ta da int tipine karşılık gelir
YanıtlaSilCHAR Veri Türü =Sabit uzunlukta dize tutar (ve özel karakter) harf, rakam içerebilir. Sabit boyutu parantez içinde belirtilir. 255 karaktere kadar saklayabilir.
YanıtlaSildate: yıl -ay- gun şeklinde tarihi tutar. 3 bayt yer kaplar. 0001-01-01 ile 9999-12-31 arası tarih değerlerini saklar.
YanıtlaSilmoney : Çok büyük değerlikli sayıları saklamak için, özellikle parasal değerleri saklamak için kullanılan veri tipidir. int tipindeki veri tipleri ile benzerlik gösterir. Para tipindeki veriler için özellikle kullanılması önerilir, bazı veritabanı tasarımlarında float kullanılmıştır, bu özellikle yuvarlama yapma durumlarında hatalar vermektedir, bu nedenle para tipindeki veriler için daha çok money tercih etmeliyiz.
YanıtlaSilvoid: Belirsiz tür.
YanıtlaSilVarChar Karakter boyutu Değişir
YanıtlaSilDeğişken uzunlukta karakter verisi. Kısa değerlen tamamlanamaz. Veri, Unicode değildir. Belirlenmiş maksimum uzunluk 8000 karakterdir, fakat çok geniş karakter alanı (maksimum 2^31 byte’a kadar) olarak belirlemek için max anahtar sözcüğünü kullanabilirsiniz.
BIT
YanıtlaSil1 bayt yer kaplar
Evet ve Hayır değerleri ve yalnızca bu iki değerden birini içeren alanlardır.
bigint: 8 bayt yer kaplar. -9.223.372.036.854.775.808 ile 9.223.372.036.854.775.807 arası tam sayıları tutar. C#’ta long tipine karşılık gelir.
YanıtlaSildatetime : Tarih ve zaman tipinde verileri saklamak için kullanışlı bir veri tipidir.
YanıtlaSilSql_Variant - Girilecek olan verinin tipi belli olmadığında kullanılır. Kısacası tüm türleri kapsayan genel veri türüdür.
YanıtlaSilfloat : Çok büyük ve çok küçük sayılar için ve kesirli sayılar için kullanılan veri tipidir.
YanıtlaSil
YanıtlaSilVarChar - Bu da char gibi en fazla 8000 karakter alabilen ancak girilecek verinin uzunluğu belli olmadığında kullanılır. Unicode desteği yoktur.
VarChar(Max) - En fazla 2 GB boyutuna kadar karakter verisi alır. (Max) bölümüne sayısal değer yazarsak VarChar veri tipinin maksimum uzunluğu o sayı kadar olur. Unicode desteği yoktur.
Text - En fazla 2,147,483,647 karakter uzunluğunda değer alabilen veri türüdür. Unicode desteği yoktur.
NULL / NOT NULL ; Null kavramı boş anlamına gelmektedir. Eğer bir sütunda null olarak belirlemişsek içeriğine bir şey yazmadan dahi tablomuza kayıt ekleyebiliriz. Ancak Not Null olarak belirlersek içeriğine aldığı veri tipinden kayıt girilmesi zorunludur. Yoksa verileri kaydetmez ve hata alırız.
YanıtlaSilLOGICAL
YanıtlaSil"DOĞRU" mantıksal değerini atamak amacıyla "TRUE" ya da ".T." dizgisi kullanılır. "YANLIŞ" mantıksal değerini atamak amacıyla "FALSE" ya da ".F." dizgisi kullanılır.
Bakınız: BIT değişken türü
SilENUM(x,y,z,etc.) Olası değerlerinin listesi girilir. 65.535 değerlerine bir ENUM listesinde listelenebilir. Eğer bir değer, listede boş bir değer eklenirse değildir eklenir.
YanıtlaSilNot: değerler girdiğiniz sırayla sıralanır.
Bu biçimde olası değerler: enum ( ‘X’, ‘Y’, ‘girin Z’
NUMERIC : Decimal ile aynı işlevi görmektedir. Numeric(n) şeklinde kullanılır. n maksimum kullanılacak basamak sayısıdır.
YanıtlaSiltypedef, bir veri yapısını veya veri türünü isimlendirmek, tanımlamak için kullanılır.
YanıtlaSiltypedef int tamsayi;
typedef struct ogrenci_nesnesi ogrenci;
REAL : Veritabanında fiziksel olarak 4 baytlık yer kaplayan veri türüdür.
YanıtlaSilUnique ; Primary key mantığındadır. Bir tablodaki sütuna sadece tekil bilgi girilmesini sağlar. Primary key ve Unique birlikte kullanılmaz.
YanıtlaSilImage - Grafik nesneleri için kullanılmaktadır.
YanıtlaSilXML - Xml verilerini saklamak için kullandığımız veri türüdür.
YanıtlaSilPrimary key; Oluşturulacak olan sütunun içindeki verinin o sütun içerisinde benzersiz olmasını sağlar.
YanıtlaSilIdentity; Belirli bir sayıdan başlayıp, belirlediğimiz aralığa göre artan veya azalan bir şekilde sayısal değer üretir. Genellikle primary key ile birlikte kullanıp kimlik numarası (id) oluşturulur.
YanıtlaSilSmallDateTime : 1 Ocak 1900 ile 6 Haziran 2079 tarihleri arasındaki verileri alır.
YanıtlaSilOle Object Resim, ses, video gibi iki taban dosyalarını depolamak için kullanılır.Boyutu 1 GB'a kadardır.
YanıtlaSilOLE Object, Microsoft Access'de kullanılan bir veri türüdür. Daha detaylı bilgi için:
Silhttp://alaeddin.cc.selcuk.edu.tr/~gulseren/dersnotlari/delphi/ole.htm adresine bakabilirsin.
Single: Tek basamaklı virgüllü ifadeler için kullanılır.Boyutu 4 bytes dır.
YanıtlaSilSingle değişken türü C#'da tanımlanmış bir türdür, SQL'de "real" değişken tipine karşılık gelmektedir, özellikleri aynıdır.
Silgeography: Coğrafi Koordinatları ve GPS verilerini tutmak için kullanılır.
YanıtlaSilTamam, Merve'nin niyetini anladık, gelecek ders kabul ederse kendisini blog'umuzun yeni yazarı olarak ilan edeceğim
SilHerkese katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum, ilginizi eksik etmeyin!
YanıtlaSilhocam unutmadım bloğu :D :D
YanıtlaSilne güzel :D
Sil